top of page

Mimari Projeler Ve Mimari Tasarım Uygulamaları

Mimari tasarımlar, günlük hayatta karşımıza çıkan yapı, mekan ve eşyaların; belli bir kurala ve işlevsellik algısına dayanılarak tasarlanmasıdır. Mimarlar ve farklı mesleklerden birçok insan mimari proje tasarımlarında yer alabilir.

Mimari Tasarım Uygulamaları


Mimari tasarım uygulamaları, yeri geldiğinde bir mobilya ya da bir yapı projesi tasarlamayı ele alır. Yeri geldiğinde ise, sokakta kaldırımlarda yer alan ağaçların düzenini, yapısını, şeklini tasarlamak da olabilir. Mimari tasarım her zaman çok geniş bir yelpazesi olan bir alandır. Bina ve mimari konut projeleri tasarımı; tüm bunlara kıyasla, çok daha özneldir. Belirli bir bina, ilgili tasarım sürecine girer ve de sonuç olarak inşa edilir.

Mimari Açıdan İşlevsellik Kavramı

İşlevsellik, uygun şekilde çalışma ve de faydalı olma niteliği olarak açıklanabilmektedir. Mimari tasarım alanlarında, bunu iki farklı açıdan incelemek uygun olur. Birincisi, teknik fonksiyonellik ve ikincisi ise, ergonomik fonksiyonelliktir.

Teknik Fonksiyonellik

Teknik fonksiyonellik ile ilgili vurgulanması gereken en önemli kavram, yapılan üretimin çalışması ve faydalı olmasıdır. Sıhhi tesisat olsun, yahut dolap kapağının herhangi bir yere hiç dokunmadan açılması, velakin çekmece rayı fark etmez. Örneğin, merdivenin raf ölçü ve oranları ile basamak ölçüleri tam olması gereken boyutlarda hesaplanmış olabilir. Burada mimarın tecrübe ve bilgisi, en ön plana çıkar.

Ergonomik Fonksiyonellik

Günümüzde pek çok hizmet veya ürün kalıplaşmış standartlarda verilmektedir. Fakat tasarım ve yapı alanında, belli kalite veya ölçü kriterleri oluşturulmaya başlanmıştır. Örneğin; evlerdeki tezgah genişliği, 60 cm ve mutfak tezgahı yüksekliği, 90 cm kabul edilir. İstisnalar olabilir, fakat her değişiklik; ilaveten çözmeniz gerekecek bir detay olarak karşınıza çıkacaktır. Bu ölçülerin bu şekilde oluşması; eşyalar kadar, insanın vücut yapısı ile de ilişkilidir. Mimari tasarımda işin özü, bütün bir konsept oluşturabilmekten geçer.

Mimarlıkta Bütünleştirici Yaklaşımlar

Bir tarafta ergonomik, bir tarafta teknik açıdan bağlayıcı kriterler ve diğer tarafta ise tasarım kriterleri bulunur. Bunları hep bir araya getirebilmek zor olsa da, mimarlık açısından mümkündür.

Evlerde, her bir oda ayrı yöne bakıyor veya farklı açılardan deniz manzarası yakalıyor olabilir. Güneş de bununla birlikte, farklı saatlerde istenilen odalara girer. Örneğin bu örnekte olduğu gibi, binanın yerleşimi ve konumu, önemli bir işlevsellik kriteridir. Bir evin güneş görmesi veya yerine göre manzaraya yönelmesi, teknik bir zorunluluktur. Zorunluluk olmasının nedeniyse; herkes, güzel bir evde yaşamak ister.

Evin iç mekan tasarımları, ne kadar farklı olursa olsun; evin konfor değerini de arttıran başlıca özellikler, ışığın yansıması ve evin manzarasıdır. Bu durum, kişiye vereceği huzur ve yaşam kalitesi açısından; büyük önem arz etmektedir.

Mimari Projelerde Nelere Dikkat Edilir?

Teknik işlevsellik, hata kabul etmeyecek bir alan olup; mimarın sorumluluğundadır. Ergonomik işlevsellik ise, kişiye özel bir tasarım harikalarına dönüştürülebilmektedir. Yani, bazı şeylere ergonomik açılardan müdahale etme hakkınız vardır. Teknik proje mimarlık konularına ise, kesinlikle karışmamak oldukça önemlidir. Çünkü sorumluluk, mimar ve de uygulamacılarındır.

Diğer bir önemli konu ise, farklı tarzlardaki tasarımlara ulaşmak için yeterli zaman ayırabilme gerekliliğidir. Malzeme seçiminde, yapım aşamasında veya planlama sürecinde; bu durum, sadece tecrübeyle çözülebilecek bir durum değildir.

Burada, işe bilgi ve birikimin yanı sıra; deneysel unsurlar da katmak gerekir. Çünkü her ne kadar aynı benzeri yapılmış dahi olsa; türünün ilk örneği olacak bir ürün, mobilya yahut mekan meydana getirilir. Bunun için de; aslında tıpkı mucit gibi, farklı malzemeler kullanmak ve yeni tasarımsal keşifler yapmak gerekmektedir.

238 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page